top of page
iStock-904817802.jpg

VOLUNTARIAT

Dă-o mai departe

Contribuția ta ca voluntar poate ajuta la protejarea mediului, asigurarea supraviețuirii pe termen lung a unei păduri sau a unei specii pe cale de dispariție. Voluntariatul de mediu este șansa ta de a te implica și de a proteja natura. Poate să fie și o modalitate foarte fun de a deveni membrul unei comunități care are niște obiceiuri sănătoase și căreia îi place să petreacă timp în natură.

Voluntariat: Welcome

”Ne câștigăm existența prin ceea ce obținem, dar ne construim o viață prin ceea ce oferim.”

Winston Churchill

Voluntariat: Quote

Cum te poți implica astfel încât și generațiile viitoare să se bucure de planetă?

  • Este de ajuns un search pe Google după ce îți alegi cauza în care dorești să te implici.  O să găsești multe asociații care caută voluntari indiferent de vârstă sau sex. Voluntariatul de mediu nu este numai pentru cei tineri! Dacă ai un minim de timp liber și îți pasă de comunitatea în care trăiești, give it a search!

  • Plantează copaci! Există oameni în România care împart același minunat scop, și anume acela de a lua parte la extinderea pădurilor din țara noastră. Implică-te și tu! Poți să faci cadou un copăcel sau poți să îl plantezi chiar tu luând parte la acțiunile de împadurire. Această activitate poate să fie și super distractivă dacă incluzi în poveste un picnic și multă, multă vitamina D oferită de soare.

  • Ajută la protejarea anumitor zone din România! Există organizații care protejează rezervațiile naturale din țara noastră. Una dintre cele mai cunoscute zone este Delta Dunării. Poluarea, braconajul, lipsa resurselor autorităților , depopularea localităților fac ca zonele protejate să se afle într-o continuă degradare. Poți să ajuți la salubrizarea și ecologizarea zonelor poluate și la promovarea imaginii la nivelul instituțiilor UE.

  • Inițiază o acțiune de curățenie în comunitatea ta! Nu trebuie să strângeți o echipă de sute de persoane și să acoperi o zonă imensă pentru a avea o acțiune de salubrizare reușită (deși este minunat dacă faceți asta!). Poate fi la fel de ușor să strângi gunoaiele din jurul cartierului tău cu câțiva prieteni. Dacă strângi gunoiul, reduci poluarea apelor subterane și protejezi habitatul în care locuiești. În plus o poți face oriunde – inclusiv în apropierea râurilor și pe plajă.

  • Ajută animalele sălbatice! Dacă lăcrimezi puțin ori de câte ori vezi videoclipuri cu animale drăguțe pe feed-ul de social media, trebuie să te implici măcar o dată în viață într-o acțiune de genul acesta. În România principala cauză pentru care poți sa faci voluntariat este salvarea urșilor bruni care în ultima vreme se apropie din ce în ce mai mult de locuințele oamenilor și ajung să fie răniți sau cad pradă braconierilor.

  • La noi în țară există o hartă a voluntariatului unde poți afla care sunt proiectele din zona ta care au nevoie de voluntari, dar și invers, dacă ai nevoie de sprijin, poți găsi cu ajutorul acestei platforme, oamenii potriviți.

  • Voluntariatul nu presupune neapărat prezență sau muncă fizică. Ajutorul tău poate veni și online punându-ți la dispoziție cunoștințele și expertiza în mod virtual. Poți găsi sarcini de voluntariat pe Platforma de voluntariat a ONU  (UVP).

Voluntariat: Text
AdobeStock_67845343.jpeg

BINE DE ȘTIUT!

  • S-a ajuns la concluzia că dacă faci voluntariat în aer liber împreună cu familia ta poți să îți îmbunatățești notabil relația cu ceilalți membri.

  • Depresia este declanșată, printre altele, de izolarea socială. Atunci când faci voluntariat, mai ales cu regularitate, menții un contact permanent cu ceilalți și îți formezi un sistem solid de susținere.

  • Dacă ești în liceu sau în facultate sau  ai de gând să îți schimbi domeniul de activitate, voluntariatul este o metodă foarte bună de a cunoaște oameni din domeniul în care vrei să activezi și să capeți experiență.

Voluntariat: Headliner
bottom of page