top of page
iStock-155357428.jpg

DESPRE PROIECT

Sustenabilitatea a devenit un termen cheie folosit tot mai mult în mediul de afaceri, conferințe, emisiuni și articole de presă sau chiar în discuțiile între prieteni. În ultimii ani, sustenabilitatea a fost la modă și în vreme ce marile companii se întrec în promovarea rapoartelor de CSR, iar persoanele publice se arată tot mai preocupate de mediul înconjurător, puțini sunt cei care știu de fapt ce înseamnă să fii sustenabil. Studiile arată că oamenii își doresc să trăiască într-un mediu sănătos și curat, dar nu știu care sunt soluțiile pe care le au pentru a contribui la acest lucru.

Dincolo de campanii de PR sau greenwashing, de mirajul produselor etichetate bio sau organic, de trenduri în modă sau design, sustenabilitatea este un stil de viață care se construiește în fiecare zi prin alegerile conștiente pe care le facem.

 

Departe de a fi o enciclopedie exhaustivă despre sustenabilitate, acest ghid este mai degrabă o culegere de informații care te vor ajuta să înțelegi câteva principii de bază ale unui stil de viață cu impact minim asupra mediului.

Și înainte să te grăbești să spui că nu ai timp, bani sau chef pentru o astfel de abordare, ar fi bine să știi că sustenabil nu înseamnă neapărat lipsit de confort, scump, lucruri mai puțin frumoase sau mâncare mai puțin gustoasă.  Un stil de viață sustenabil înseamnă de fapt să consumi mai puține resurse, prețuind calitatea și nu cantitatea. Înseamnă respect pentru oameni, pentru mediul înconjurător și respect pentru tine.  Înseamnă să faci alegeri responsabile, conștiente.

 

Acest ghid este pentru tine, dragă cititorule, cel care vrei să fii mai bun și vrei să faci bine în jurul tău. E dreptul tău să poți alege să trăiești mai sănătos și cu o amprentă mai mică asupra mediului înconjurător. Poate vei descoperi că unele lucruri deja le făceai fără să știi că sunt eco-friendly. Vei descoperi cu siguranță și lucruri care nu ți-au trecut niciodată prin cap că pot contribui la poluare. Poate nu ți se potrivesc toate recomandările noastre, însă important este să alegi în ceea ce crezi și să nu cedezi, să o iei de la capăt în fiecare zi și să construiești noi obiceiuri, sustenabile.

 

E nevoie de fapt de foarte puțin pentru a schimba mult: alege să mergi pe jos în loc să iei mașina, urcă pe scări în loc să folosești liftul, bea un smoothie în locul unei băuturi răcoritoare, întreabă-te mereu: oare chiar am nevoie de asta, mă face realmente fericit? Cumpără mai puțin, refolosește mai mult, reciclează ce rămâne, prețuiește calitatea și alege etica. Ține minte că dacă un lucru este ieftin, nu înseamnă neapărat că el a costat puțin, ci doar că altcineva plătește prețul. Deci, fii corect. Cam despre asta este vorba în linii mari.

 

Alegerile noastre zilnice, conștiente multiplicate la scară largă, în fiecare zi, pot avea un impact pozitiv uriaș.

 

Drumul către sustenabilitate începe acum și nu se oprește niciodată!

DESPRE AUTORI

ENVIRON

Asociația ENVIRON este o organizație colectivă, nonguvernamentală și non-profit, de preluare  a responsabilităților legale ale producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice cu scopul de a facilita colectarea, tratarea, reciclarea și eliminarea nepoluantă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE).

În calitate de promotor al economiei circulare în țara noastră, Asociația ENVIRON își propune să contribuie la un mediu mai curat nu doar prin perfecționarea unui sistem de gestionare responsabilă a DEEE, ci și prin implementarea de proiecte și campanii care încurajează schimbarea obiceiurilor privind colectarea selectivă și adoptarea unui stil de viață sustenabil.

www.environ.ro

ECO SYNERGY

ECO SYNERGY este o organizație care implementează răspunderea extinsă a producătorilor în domeniul ambalajelor și deșeurilor de ambalaje, cu acoperire națională. Preluarea responsabilităților de mediu reprezintă pentru ECO SYNERGY nu doar conformarea cu legislația specifică, ci și un pas important în educarea societății și protejarea mediului și o componentă importantă în contextul modelului de economie circulară către care ne dorim să ne îndreptăm ca și societate.

Prin preluarea obligațiilor legale de raportare, reciclare și valorificare a deșeurilor de ambalaje generate, ECO SYNERGY contribuie substanțial la protejarea resurselor naturale.

 

www.ecosynergy.ro

STRATOS

STRATOS este o companie ce oferă consultanță în domeniul protecției mediului si servicii de mediu pe întreg teritoriul României. Prin serviciile de mediu oferite, STRATOS asigură partenerilor săi respectarea obligațiilor ce le revin conform legislației de mediu și, în același timp, crește responsabilitatea față de mediu, astfel încât să asigure o economie și o societate sustenabilă. 

Echipa Stratos are o vastă experiență în consultanța de mediu, având peste 1000 de clienți și peste 100 de studii de mediu și alte studii de specialitate realizate. Stratos – Excelență în mediu.

www.stratos.ro 

bottom of page