top of page
iStock-1181155132.jpg

ALEGEREA ELECTROCASNICELOR

În priză pentru salvarea mediului

Suntem înconjurați de aparate electrice, le avem peste tot în casă, în mașină, la birou, în geantă și le folosim pentru aproape orice activitate, deoarece ne fac viața mai ușoară, mai confortabilă. Un număr mare de aparate înseamnă însă și un consum mare de energie și de resurse.

”Tehnologia modernă îi datorează niște scuze ecologiei!”

Alan M Eddison

Alegerea electrocasnicelor: Welcome
Alegerea electrocasnicelor: Quote

​​CUM PUTEM AVEA GRIJĂ DE MEDIU, FĂRĂ A RENUNȚA LA CONFORTUL CU CARE NE-AM OBIȘNUIT?

 • Alege electrocasnice din clasa energetică superioară.

 • Achiziționează mașina de spălat rufe, vase sau uscător care au mai multe cicluri de funcționare și utilizează programele scurte.

 • Dacă ai posibilitatea de a alege, optează pentru aparate de gătit electrice în locul unora cu funcționare pe gaz. Sunt mai puțin poluante, iar dacă beneficiezi de o sursă de energie regenerabilă (ex.: panou solar), efectele asupra mediului se reduc la minimum.

 • Alege o plită cu inducție. Este cel mai eficient gadget de bucătărie  care gătește alimentele prin căldură cu inducție electromagnetică  (mâncarea se încălzește numai atunci când un recipient este așezat deasupra blatului), ceea ce economisește gaze naturale și energie electrică.

 • Folosește temporizatoarele programabile  ale aparatelor și setează opririle automate. În acest fel, aparatele nu vor mai funcționa fără întrerupere, iar consumul de energie va fi mai mic.

 • Achiziționează aparatură care utilizează tehnologii inovatoare. Acestea sunt mai eficiente din punct de vedere energetic și au un impact mai mic asupra mediului (au senzori care își reglează timpul și modul de funcționare, sunt realizate din materiale reciclate sau pot fi reciclate cu ușurință etc.).

 • Ia în calcul să cumperi și aparatură recondiționată. Există o mulțime de gadgeturi electronice recondiționate, comercializate pe site-uri precum Ebay sau Amazon. 

 •  Achiziționează o priză cu contor pentru măsurarea și monitorizarea consumului: așa vei  afla care sunt marii consumatori de electricitate din casă și eventual vei putea înlocui aparatele cu modele mai sustenabile.

 • Reciclează electronicele vechi sau defecte.

Alegerea electrocasnicelor: Text
Depositphotos_369935096_xl-2015.jpg
Alegerea electrocasnicelor: Headliner

BINE DE ȘTIUT!

 • Deșeurile electrice reprezintă fluxul de deșeuri cu cea mai rapidă creștere la nivel mondial. Numai în 2019 s-au generat peste 53 milioane tone, dintre care doar 19% au fost colectate și reciclate. 

 • Ratingul de stele arată eficiență energetică a produselor. Cu cât evaluarea este mai mare, cu atât dispozitivul este mai eficient. Eticheta oferă informații despre consumul anual de energie (în kilowați-oră).
  La mașinile de spălat vase, fiecare stea crește eficiența energetică și reduce costurile cu până la 1/3 pe an. Veți beneficia și mai mult dacă utilizați ciclul economic. 

 • Dintre dispozitivele de gătit, plitele sunt cele mai eficiente din punct de vedere al consumului. Folosesc cu 60 - 65% mai puțină energie decât variantele lor alternative, ceea ce înseamnă economii considerabile.

bottom of page