COOKING
Dragostea pentru mediu trece și prin stomac
Care este impactul mâncării asupra sănătății tale, dar È™i asupra mediului? De cele mai multe ori se întâmplă să cumpărăm mai mult decât mâncăm È™i astfel contribuim la irosirea a o treime din mâncarea produsă anual.
Mâncarea înseamnă consum de energie, apă, electricitate, resurse, plastic, combustibil de la cultivare, procesare È™i ambalare până la transport È™i stocare.
”Mâncarea pe care o mănânci poate fi cel mai sigur È™i cel mai puternic medicament sau cea mai lentă otravă”
Ann Wigmore
Cum te hrănești cu adevărat sănătos pentru tine și mediu?
-
​Alege produse locale È™i de sezon. Cu cât un produs a călătorit mai mult, cu atât conÈ›ine plastic, conservanÈ›i È™i pesticide mai multe.
-
GăteÈ™te în vase de ceramică.
-
Manâncă mai puÈ›ină carne – consumul de carne este una dintre cele mai mari cauze ale creÈ™terii emisiilor de CO2. În plus, de multe ori carnea este injectată cu apă ca să fie mai grea, iar animalele sunt tratate cu antibiotice È™i penicilină ca să fie ferite de boli.
-
Optează pentru un meniu flexitarian: one free meat day per week.
-
Mănâncă tofu, proteine, nuci È™i încearcă să ai o dietă variată.
-
Nu consuma peÈ™te în exces, foloseÈ™te peÈ™te local.
-
Gătește cu ingrediente proaspete, este și mai ieftin și mai sănătos.
-
Evită produsele ready to eat (semi preparatele).
-
Atenție la uleiul de palmier.
-
La restaurant, întreabă chelnerul ce mâncare de sezon au în meniu, cere la pachet dacă nu poÈ›i termina tot ce ai în farfurie.
-
Încearcă să savurezi È™i mâncarea rece.
-
FoloseÈ™te-te de resturi pentru a face noi tipuri de mâncare.
-
Înainte de a arunca mâncarea, gândeÈ™te-te câte resurse au fost consumate pentru ca orezul să ajungă din India, ceaiul din Sri Lanka sau bananele din Ecuador.
-
Înainte de deschide un produs, verifică dacă nu cumva mai este altul deja început.
-
Planifică-È›i mesele în avans pentru câteva zile.
-
Dacă vrei să găteÈ™ti în aceeaÈ™i zi, poÈ›i cumpăra produse cu dată mai apropiată de expirare.
-
GăteÈ™te doar porÈ›iile pe care tu È™i familia ta le puteÈ›i mânca. Dacă mai rămâne, pune-le la frigider pentru a doua zi.
-
Colectează uleiul alimentar folosit È™i predă-l în punctele de reciclare.
-
Nu uita de animalele de companie – vor fi foarte fericite să primească câteva resturi.
-
Legumele din care ai tăiat deja se strică mai repede, deci consumă-le pe acestea prima dată.
-
Păstrează mereu în casă un stoc de produse cu termen mare de valabilitate (paste) pe care le poÈ›i folosi la încropirea unor reÈ›ete delicioase cu resturile alimentare.
-
AÈ™ează produsele în ordinea expirării pe rafturi sau în frigider.
-
Nu pune mâncarea caldă în frigider.
-
Când congelezi ceva, notează data.
-
Nu congela din nou un produs pe care l-ai decongelat o dată.
-
OpreÈ™te focul atunci când fierbe mâncarea.
-
GăteÈ™te cu capac – eviÈ›i pierderile È™i nu mai deschide mereu uÈ™a cuptorului.
-
Scoate alimentele din congelator cu o zi înainte de a le folosi È™i evită dezgheÈ›area la microunde.
-
Nu ține ușa frigiderului deschisă.
-
În frigider temperatura mai scăzută este pe rafturile de jos (stochează aici peÈ™te, carne, resturi, mâncare perisabilă), iar untul, brânza È™i ouăle pe rafturile de sus.
-
Renunță la tigăile cu teflon, PFOA sau alte chimicale.
-
Refolosește borcanele.
-
Folosește ustensile din bambus sau oțel inoxidabil.
-
Folosește instrumentele potrivite. Pe aragaz sau plită, tigăile și oalele din metal vor conduce mai bine căldura și vor reduce timpul de gătire; la cuptor, cele mai bune recipiente sunt cele din sticlă și ceramică.
-
Fii creativ în bucătărie: foloseÈ™te-te de tot ce ai la îndemână.
-
PoÈ›i reduce timpii de gătire È™i economiseÈ™ti astfel energie dacă tai pur È™i simplu legumele sau carnea în bucăți mai mici.
-
Învață să îÈ›i pregăteÈ™ti singur granola sau popcorn.
-
ÎnlocuieÈ™te È™erveÈ›elele de hârtie cu cele de cârpă.
-
Încearcă È™i alternativele mai sănătoase la laptele de vacă, precum lapte de ovăz, de cocos sau de orez.
-
ÎnlocuieÈ™te carnea cu ciuperci, vinete, linte.
-
Fii atent la cantitatea de brânză: brânza cedar È™i mozzarella folosesc 5kg de lapte pentru un 1kg de brânză.
-
Evită carnea, în special cea de vită.
-
Când fierbi pastele, poÈ›i să găteÈ™ti la aburi È™i câteva legume proaspete.
-
Când găteÈ™ti legume, opreÈ™te focul cu câteva minute mai devreme È™i vei descoperi că sunt mai gustoase È™i mai hrănitoare. În plus, vei economisi energie.
-
PotriveÈ™te volumul la gaze astfel încât flăcările să fie acoperite de fundul tigăii, nu să iasă în lateral.
BINE DE ȘTIUT!
-
Mâncarea sănătoasă înseamnă mai mult decât salată È™i mazăre. Încearcă să îÈ›i propui să mănânci mai multe legume È™i fii inventiv.
-
Organic nu înseamnă neapărat sănătos: poate conÈ›ine grăsimi È™i zahăr.
-
Nu toate E-urile sunt rele.
-
Èšine cont de regula 80/20 – 80% mănâncă sănătos È™i echilibrat, 20% mai răsfață-te.
-
Data expirării este orientativă pentru cele mai multe produse. Gustă È™i miroase înainte de a arunca.
-
Cea mai bună temperatură pentru frigider este de 4 grade celsius.
-
Orice produs aÈ™ezat lângă banane se coace mai repede din cauza emisiilor de gaz etilen.
-
Produsele light sunt o capcană – de multe ori te fac să mănânci mai mult pentru că te hrănesc mai puÈ›in.
-
Fructele tropicale È™i roÈ™iile nu se păstrează în frigider.