top of page

COOKING

Dragostea pentru mediu trece și prin stomac

Care este impactul mâncării asupra sănătății tale, dar È™i asupra mediului? De cele mai multe ori se întâmplă să cumpărăm mai mult decât mâncăm È™i astfel contribuim la irosirea a o treime din mâncarea produsă anual.  


Mâncarea înseamnă consum de energie, apă, electricitate, resurse, plastic, combustibil de la cultivare, procesare È™i ambalare până la transport È™i stocare. 

Depositphotos_188118124_xl-2015.jpg
Cooking: Welcome

”Mâncarea pe care o mănânci poate fi cel mai sigur È™i cel mai puternic medicament sau cea mai lentă otravă”

Ann Wigmore

Cooking: Quote

Cum te hrănești cu adevărat sănătos pentru tine și mediu?

  • ​Alege produse locale È™i de sezon. Cu cât un produs a călătorit mai mult, cu atât conÈ›ine plastic, conservanÈ›i È™i pesticide mai multe.

  • GăteÈ™te în vase de ceramică.

  • Manâncă mai puÈ›ină carne – consumul de carne este una dintre cele mai mari cauze ale creÈ™terii emisiilor de CO2. În plus, de multe ori carnea este injectată cu apă ca să fie mai grea, iar animalele sunt tratate cu antibiotice È™i penicilină ca să fie ferite de boli.

  • Optează pentru un meniu flexitarian: one free meat day per week.

  • Mănâncă tofu, proteine, nuci È™i încearcă să ai o dietă variată.

  • Nu consuma peÈ™te în exces, foloseÈ™te peÈ™te local.

  • GăteÈ™te cu ingrediente proaspete, este È™i mai ieftin È™i mai sănătos.

  • Evită produsele ready to eat (semi preparatele).

  • AtenÈ›ie la uleiul de palmier. 

  • La restaurant, întreabă chelnerul ce mâncare de sezon au în meniu, cere la pachet dacă nu poÈ›i termina tot ce ai în farfurie. 

  • Încearcă să savurezi È™i mâncarea rece.

  • FoloseÈ™te-te de resturi pentru a face noi tipuri de mâncare.

  • Înainte de a arunca mâncarea, gândeÈ™te-te câte resurse au fost consumate pentru ca orezul să ajungă din India, ceaiul din Sri Lanka sau bananele din Ecuador.

  • Înainte de deschide un produs, verifică dacă nu cumva mai este altul deja început.

  • Planifică-È›i mesele în avans pentru câteva zile.

  • Dacă vrei să găteÈ™ti în aceeaÈ™i zi, poÈ›i cumpăra produse cu dată mai apropiată de expirare.

  • GăteÈ™te doar porÈ›iile pe care tu È™i familia ta le puteÈ›i mânca. Dacă mai rămâne, pune-le la frigider pentru a doua zi.

  • Colectează uleiul alimentar folosit È™i predă-l în punctele de reciclare.

  • Nu uita de animalele de companie – vor fi foarte fericite să primească câteva resturi.

  • Legumele din care ai tăiat deja se strică mai repede, deci consumă-le pe acestea prima dată.

  • Păstrează mereu în casă un stoc de produse cu termen mare de valabilitate (paste) pe care le poÈ›i folosi la încropirea unor reÈ›ete delicioase cu resturile alimentare. 

  • AÈ™ează produsele în ordinea expirării pe rafturi sau în frigider.

  • Nu pune mâncarea caldă în frigider.

  • Când congelezi ceva, notează data.

  • Nu congela din nou un produs pe care l-ai decongelat o dată.

  • OpreÈ™te focul atunci când fierbe mâncarea.

  • GăteÈ™te cu capac – eviÈ›i pierderile È™i nu mai deschide mereu uÈ™a cuptorului.

  • Scoate alimentele din congelator cu o zi înainte de a le folosi È™i evită dezgheÈ›area la microunde.

  • Nu È›ine uÈ™a frigiderului deschisă.

  • În frigider temperatura mai scăzută este pe rafturile de jos (stochează aici peÈ™te, carne, resturi, mâncare perisabilă), iar untul, brânza È™i ouăle pe rafturile de sus.

  • Renunță la tigăile cu teflon, PFOA sau alte chimicale.

  • RefoloseÈ™te borcanele.

  • FoloseÈ™te ustensile din bambus sau oÈ›el inoxidabil.

  • FoloseÈ™te instrumentele potrivite. Pe aragaz sau plită, tigăile È™i oalele din metal vor conduce mai bine căldura È™i vor reduce timpul de gătire; la cuptor, cele mai bune recipiente sunt cele din sticlă È™i ceramică.

  • Fii creativ în bucătărie: foloseÈ™te-te de tot ce ai la îndemână.

  • PoÈ›i reduce timpii de gătire È™i economiseÈ™ti astfel energie dacă tai pur È™i simplu legumele sau carnea în bucăți mai mici.

  • Învață să îÈ›i pregăteÈ™ti singur granola sau popcorn.

  • ÎnlocuieÈ™te È™erveÈ›elele de hârtie cu cele de cârpă.

  • Încearcă È™i alternativele mai sănătoase la laptele de vacă, precum lapte de ovăz, de cocos sau de orez.

  • ÎnlocuieÈ™te carnea cu ciuperci, vinete, linte.

  • Fii atent la cantitatea de brânză: brânza cedar È™i mozzarella folosesc 5kg de lapte pentru un 1kg de brânză.

  • Evită carnea, în special cea de vită.   

  • Când fierbi pastele, poÈ›i să găteÈ™ti la aburi È™i câteva legume proaspete.

  • Când găteÈ™ti legume, opreÈ™te focul cu câteva minute mai devreme È™i vei descoperi că sunt mai gustoase È™i mai hrănitoare. În plus, vei economisi energie.

  • PotriveÈ™te volumul la gaze astfel încât flăcările să fie acoperite de fundul tigăii, nu să iasă în lateral.

Cooking: Text
AdobeStock_235582346.jpeg

BINE DE ȘTIUT!

  • Mâncarea sănătoasă înseamnă mai mult decât salată È™i mazăre. Încearcă să îÈ›i propui să mănânci mai multe legume È™i fii inventiv.

  • Organic nu înseamnă neapărat sănătos: poate conÈ›ine grăsimi È™i zahăr.

  • Nu toate E-urile sunt rele.

  • Èšine cont de regula 80/20 – 80% mănâncă sănătos È™i echilibrat, 20% mai răsfață-te.

  • Data expirării este orientativă pentru cele mai multe produse. Gustă È™i miroase înainte de a arunca.

  • Cea mai bună temperatură pentru frigider este de 4 grade celsius.

  • Orice produs aÈ™ezat lângă banane se coace mai repede din cauza emisiilor de gaz etilen.

  • Produsele light sunt o capcană – de multe ori te fac să mănânci mai mult pentru că te hrănesc mai puÈ›in.

  • Fructele tropicale È™i roÈ™iile nu se păstrează în frigider.

Cooking: Headliner
bottom of page